Neue Partnerschaft zwischen Homed-IQ und dem Universitätsklinikum Schleswig-Holstein für großflächig angelegte SARS-CoV-2-Antikörperstudie in Norddeutschland

Neue Partnerschaft zwischen Homed-IQ und dem Universitätsklinikum Schleswig-Holstein für großflächig angelegte SARS-CoV-2-Antikörperstudie in Norddeutschland

geschrieben von

Lauren Dobischok
20 September, 2022

Medizinisch geprüfter Artikel Alle HOMED-IQ-Inhalte werden von medizinischen Fachpersonal überprüft

16 september 2022. – Homed-IQ kondigt met genoegen een nieuwe SARS-CoV-2 antilichaamstudie aan in samenwerking met het Duitse universiteitsziekenhuis Schleswig-Holstein (UKSH), Campus Lübeck. Deze studie zal de antilichaamniveaus registreren van een populatie volwassenen en kinderen in de regio Sleeswijk-Holstein, met als doel het aantal mensen te bepalen die nog geen antilichamen tegen het SARS-CoV-2 virus hebben, evenals degenen die een infectie hebben gehad met of zonder symptomen. Deze waarden zullen vervolgens worden gebruikt om het ziekterisico van de bevolking bij toekomstige golven van SARS-CoV-2 te ramen en advies te geven over toekomstige bestrijdingsmaatregelen en bestrijdingsinitiatieven.

Sinds het opduiken van het SARS-CoV-2-virus begin 2020 zijn in Duitsland vijf infectiegolven geregistreerd. Hoewel veel inwoners van de regio Sleeswijk-Holstein gevaccineerd zijn en daardoor bijkomende gevallen van ernstige ziekte hebben voorkomen, betekent de opkomst van de Omicron-variant en een versoepeling van de controlemaatregelen dat het aantal positieve gevallen snel toeneemt. Hoewel er enige informatie beschikbaar is over de vaccinatiegeschiedenis en het herstel van individuen, ontbreken gegevens over hoeveel mensen in de regio Sleeswijk-Holstein momenteel antilichamen tegen het virus hebben. Hoewel de aanwezigheid van antilichamen tegen het SARS-CoV-2-virus geen volledige bescherming garandeert, kunnen zij bescherming bieden tegen ernstige ziekte en ook aangeven waar boostervaccinaties nodig kunnen zijn. Met het oog op de herfst/winter en een mogelijke nieuwe golf van COVID-19, stelt het meten van de antilichaamniveaus van de bevolking de onderzoekers in staat het aantal mensen zonder antilichamen te identificeren, alsook de potentiële risico’s van een toekomstige SARS-CoV-2 golf.

De SARS-CoV-2 seroprevalentiestudie Schleswig-Holstein (S4H) zal worden uitgevoerd door de afdeling Infectieziekten en Microbiologie van het UKSH en het Instituut voor Sociale Geneeskunde en Epidemiologie, samen met partnerbedrijf Homed-IQ, een medisch testplatform dat een verscheidenheid aan in het laboratorium geanalyseerde gezondheidstests aanbiedt waarbij het testmonster thuis wordt verzameld. Homed-IQ levert ook end-to-end diensten voor gezondheidsonderzoeksprojecten, waaronder het opzetten van studies, het leveren van testkits, logistiek, klantenservice en het delen van resultaten. Vanaf september 2022 zullen 9000 mensen tussen 18 en 85 jaar die in Kiel, Ostholstein en Westküste wonen, willekeurig worden uitgenodigd om deel te nemen aan het onderzoek. Ook kinderen tussen 5 en 17 jaar kunnen tijdens routineonderzoeken bij hun kinderarts aan het onderzoek deelnemen.

Volwassenen kunnen zich online inschrijven voor de studie. Na inschrijving krijgen de deelnemers een zelftestkit toegestuurd waarmee zij gemakkelijk een bloedmonster kunnen nemen via een vingerprik, gevolgd door het storten van enkele druppels bloed op een papieren testkaart. Het monster wordt vervolgens opgestuurd naar
Monchengladbach gevestigde Labor Dr. Stein + Kollegen en geanalyseerd op antilichamen tegen de spike- en nucleocapside-eiwitten van het SARS-CoV-2-virus, met behulp van de Anti-SARS-CoV-2 QuantiVac ELISA (IgG) en de Anti-SARS-CoV-2 NCP ELISA van het Lübeckse diagnosebedrijf EUROIMMUN Medizinische Labordiagnostika AG. Daarnaast zal de deelnemers aan de studie worden gevraagd een korte online vragenlijst te beantwoorden om factoren zoals vaccinatiestatus of eerdere SARS- CoV-2-infecties te beoordelen. Binnen enkele dagen ontvangen de deelnemers hun testresultaat in het beveiligde resultatenportaal van Homed-IQ.

De resultaten van de studie worden begin oktober verwacht en zullen worden gebruikt om het aandeel van de bevolking met recente SARS-CoV-2-infecties en de antilichaamniveaus na verschillende vaccinatiestrategieën te bepalen. Het Homed-IQ en het S4H-onderzoeksteam kijken uit naar de studieresultaten en leren meer over hoe de SARS-CoV-2-antilichaamstatus het toekomstige volksgezondheidsbeleid kan informeren.

Meer informatie over de S4H-studie vind je hier.

Über Homed-IQ

Homed-IQ is een toonaangevend bedrijf op het gebied van gezondheidsdiensten dat zich inzet om individuen in staat te stellen hun gezondheid in eigen hand te nemen door het aanbieden van end-to-end diensten op het gebied van gezondheidstesten. Met een missie om zowel de individuele als de publieke gezondheid te verbeteren, levert Homed-IQ diagnostische oplossingen van wereldklasse die bewijs en technologie gebruiken om de ervaring met gezondheidstesten te verbeteren. Ga voor meer informatie over Homed-IQ naar www.homediq.com.

Over EUROIMMUN Medical Laboratory Diagnostics AG

EUROIMMUN is een internationale leverancier van medische laboratoriumproducten voor auto-immuun-, infectie-, allergie- en moleculair genetische diagnostiek. Het portfolio van het bedrijf omvat indirecte immunofluorescentie assays (IFA), ELISA’s, immunoblots, radioimmunoassays, chemiluminescentie immunoassays (ChLIA) en moleculair genetische testsystemen en omvat meer dan duizend diagnostische parameters. EUROIMMUN beschikt over een uitgebreide knowhow en een brede technologische basis waardoor onderzoek, ontwikkeling en productie optimaal kunnen inspelen op de behoeften van de klant. Meer informatie over EUROIMMUN vind je op www.euroimmun.de.

Over Labor Dr. Stein + Kollegen

Labor Dr. Stein + Kollegen is een topleverancier van laboratoriumdiagnostiek in Duitsland en maakt deel uit van de Limbach-groep. Het laboratorium verwerkt meer dan vijf miljoen monsters per jaar en levert diensten aan ziekenhuizen, huisartsen en overheidsorganisaties. Van basisdiagnostiek tot gespecialiseerde analyses, Labor Dr. Stein + Kollegen biedt wetenschappelijke expertise, innovatieve methoden en persoonlijk medisch advies aan alle klanten. Meer informatie over Labor Dr. Stein + Kollegen vind je op www.labor-stein.de.

Über den Autor

Lauren Dobischok

Lauren ist Gesundheitswissenschaftlerin und Wissenschaftskommunikatorin die in den Niederlanden lebt. Sie hat einen Forschungs-Master in Gesundheitswissenschaften am Niederländischen Institut für Gesundheitswissenschaften (NIHES) der Erasmus-Universität Rotterdam mit Spezialisierung auf Epidemiologie. Des Weiteren besitzt Sie einen B.Sc. In Gesundheitswissenschaften den Sie an der Simon Fraser University abgeschlossen hat. Mit ihrem Hintergrund im Bereich des öffentlichen Gesundheitswesens ist es ihr Ziel, akkurate wissenschaftliche Inhalte zu erstellen, die leicht zu verstehen sind und es den Menschen ermöglichen, fundierte Entscheidungen zu treffen. Bei Homed-IQ ist Lauren als Produktentwicklerin und Content Lead tätig und arbeitet eng mit Ärzten und Wissenschaftlern aus dem Bereich Medizintechnik an den neuen Produkten und schriftlichen Mitteilungen von Homed-IQ.